Det behövs minst 20 procents skatt på onyttig mat för att förbättra folkhälsan

Skatt på onyttig mat och dryck måste åtminstone bli 20 procent dyrare för att ha signifikanta effekter på näringsrelaterade sjukdomar som t ex fetma och hjärtkärlsjukdom, säger experter i den brittiska tidningen BMJ.

Optimalt bör den högre skatten kombineras med lägre skatter på nyttig mat som frukter och grönsaker.

Dessa nyheter kommer inför den 65:e WHO kongressen i Genève 21-26maj 2012 där man kommer att diskutera förbyggande och kontroll av sjukdom som inte beror på infektion.

I och med att ökande antal länder introducerar skatt på onyttig mat och dryck så har forskare analyserat bevisen bakom skattens effekter på hälsoeffekter.

Det finns belägg som visar att skatt på många sorter av onyttig kost har bättre hälsoeffekter än skatt på fåtal kost och dryck.  De starkaste bevisen finns för sockerhaltiga drycker.

En studie fanns t ex att 35 % skatt på sötade drycker (ca 3,25 kr pär dryck) ledde till 26 % reduktion i försäljning.

Modellstudier förutsäger att 20 % ökad skatt på sötade drycker i USA skulle sänka fetma med 3,5 % och en ökning av momsen (17, 5 %) av onyttig mat i Storbritannien skulle kunna minska up till 2700 död I hjärtkärlsjukdom varje år.

Opinionsundersökningar från USA stödjer ökad skatt på sötade drycker från 37 -72 procent, särskit när man uppmärksammar skattens hälsofördelar.

Forskarna varnar också för att relationen mellan ökad skatt och hälsa är komplicerat och att man också bör vara medveten om negativa effekter, som ändringar i andra viktiga näringsämnen och kompensatoriska beteenden som ökat intag av energi eller minskad energiutsläpp.

Matindustrin argumenterar också att ökade skatter vore ineffektiva, orättvisa och skadliga för industrin med förlorade jobb. Från laglig synpunkt är det fortfarande oklart hur sådana skatter bäst ska introduceras och realiseras.

Andra särintressen föreslår att skattintäkterna skulle kunna användas för att skapa fonder för behandling av relaterade sjukdomar, eller för att sponsra nyttig mat eller för att stimulera industrin att avlägsna salt, socker och mättat fett från mat.

Slutsatsen är att en ökad skatt på åtminstone 20 % behövs för att förbättra folkhälsan.

I en annan analys hävdar forskare att det återstår lång väg kvar för regeringar att realisera policy för nyttig mat. Ändringar i våra kostvanor sen1980 har skett samtidigt med ökning av fetma och andra metabola sjukdomar. Mat och dryck borde därför bli en prioritet för den moderna kostekonomin.

Referenser:

Oliver T Mytton, BMJ 2012;344:e2931

Corinna Hawkes, BMJ 2012;344:e2801

 

Short URL: http://www.nymedicin.com/?p=6115

Postad av on Maj 22 2012. Filed under Nyheter. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Ingen kommentar

Logga in | Copyright NyMedicin.com 2012