NyMedicin.com

Integrativ medicin

Källa: Ángel L. Álvarez, Solomon Habtemariam, Malindra Juan-Badaturuge, Caroline Phytotherapy Research, 2010; DOI: 10.1002/ptr.3382 Jackson, Francisco Parra.
Datum: 2011-02-28

Gammal huskur återupplivas: Renfana kan vara en behandling för Herpes

I århundraden har renfana (Tanacetum vulgare) använts som huskur, men nu har forskare från Storbritannien och Spanien upptäckt att växten kan ha medicinska fördelar som en behandling vid herpesinfektion (HSV). Studien som publicerades i Phytotherapy Research, är resultatet av ett gemensamt arbete mellan två forskarlag som vill etablera vetenskapliga bevis för traditionella läkemedel.

Herpesvirus infekterar främst barn och kan orsaka bland annat munblåsor eller vattkoppor. Patienter med sänkt immunförsvar t ex pga transplantation eller HIV är mycket känsliga för herpesvirus. Många personer bär på herpesvirus latent och vet inte om detta. Vid t ex transplantation eller cancer så kan herpesviruset cytomegalvirus orsakar svåra symptom. Renfana är en blommande växt som finns över hela kontinenten och Asien. Från medeltiden och framåt har växten använts som ett botemedel för olika förhållanden, från feber till reumatism. Men dess medicinska fördelar har alltid ifrågasatts.

"Vår forskning fokuserar på de anti-virala egenskaper som renfana har, särskilt som potential behandling av HSV, säger huvudförfattaren professor Francisco Parra från Universidad de Oviedo. "Vi saknar idag ett effektivt vaccin för antingen HSV-1 eller HSV-2,vilket kan orsaka skadliga långtidseffekter infektioner."

Professor Parras team är specialiserad på att undersöka nya antivirala medel, både genom konstruktion eller genom screening av naturliga växtextrakt. Man började sin gemensamma forskning av egenskaperna hos renfana med en forskargrupp under ledning av Dr Solomon Habtemariamfrån universitetet i Greenwich, som har till uppgift att fastställa vetenskapliga bevis för traditionella läkemedel.

Forskarna kunde genom att mäta antiherpesaktivitet visa att det är beståndsdelar i växten som ansvarar för antiviral aktivitet.

"Vår studie visade att Parthenolide inte en av de största anti HSV-1 ämnen i renfana, så som föreslagits. Men vi fann att renfana innehåller kända antivirala medel, inklusive 3,5-dicaffeoylquinic syra (3,5-DCQA) samt axillarin, vilket bidrar till dess antiherpetiska effekt, säger Parra. "Detta visar att flera egenskaper av renfana är ansvariga för den påstådda antivirala aktiviteten." 

Både råextrakt av blomma och stjälk liksom renade ämnen hos renfana testades på en etablerad anti-HSV studie modell för att analysera antiviral aktivitet.

"Även om de exakta molekylära mål för extrakt från renfana kräver ytterligare forskning, så visar denna studie klart den potential renfana har att behandla dermatologiska lesioner som orsakas av HSV, konstaterade Parra." Detta visar att systematiska farmakologiska och fytokemiska studier såsom denna kan spela avgörande roller i moderniseringen av de traditionella europeiska växtbaserade läkemedel. " 

©2011-02-28 Zvi Wirschubsky
ref: http://www.nymedicin.com/news/2011/02/28/Gammal-huskur-aterupplivas-Renfana-kan-vara-en-behandling.html

Relaterade:
2011-10-14 | Världsledande spanskt företag hittar läkemedel i havet mot cancer
2011-03-05 | Traditionell kinesisk medicin har molekylär effekt mot cancer
2006-06-08 | Långtidsbehandling av herpesvirusinfektionecho ' ';