NyMedicin.com

Kliniska nyheter

Källa: NEJM
Datum: 1999-01-25

Stor studie finner att fibrer inte förebygger tjocktarmscancer

Ända sedan den brittiske kirurgen Dennis Burkitt för ca 30 Ă„r sedan föreslog att intag av en diet rik pĂ„ fibrer skulle skydda mot cancer i tjocktarmen har budskapet förts ut till miljoner mĂ€nniskor som försökt Ă€ta mycket fibrer. Nu presenterar forskare nya data som motsĂ€ger Burkitts budskap, Ă„tminstone den del som gĂ€ller för tjocktarmscancer.

En forskargrupp frÄn Harvard University och Brigham and Women's Hospital i Boston har följt kostvanor hos 88 000 sköterskor under 16 Är och funnit att kvinnor som Ät en diet rik pÄ fibrer inte hade mindre polyper eller tjocktarmscancer Àn kvinnor som Ät en diet fattig pÄ fibrer.

Resultaten var oberoende av fibertyp eller diet, av rökning, av om kvinnorna Ät en fettrik köttbit eller tofu, av om de trÀnade eller och tittade pÄ TV.

Forskningsresultaten har sina begrÀnsningar eftersom mÀn kan ha en annan respons till kostfibrer Àn kvinnor.

-Medan vi inte kan bekrÀfta att fibrer förebygger cancer i tjocktarmen sÄ Àr fibrer ÀndÄ bra eftersom det kan skydda mot hjÀrt-kÀrlsjukdomar, skriver Charles Fuchs, onkolog vid Brigham and Women's.. Fibrer har tidigare visats kunna förbygga andra cancerformer (munhÄla, struphuvud, magstrupe och magsÀck).

Kritiker menar att studien kan ha flera felkÀllor t.ex. sÄ Àr det svÄrt att lita pÄ att alla deltagare verkligen i detalj kÀnde till vad de Ät dag för dag. Andra faktorer , som t. ex. socker , som tidigare visats ha ett samband med cancer i tjocktarmen, kan ocksÄ ha inverkat pÄ resultaten.

-Detta Àr en undersökning med en stark design. Men det Àr inte allra sista ordet i Àmnet, skriver Arthur Schatzkin, senior forskare vid the nutritional epidemiology branch i National Cancer Institute. Det Àr möjligt att det finns en sant samband mellan intag av fiber och tjocktarmscancer, men vi har idag för grova epidemiologiska verktyg för att kunna se sambandet, skriver Schatzkin.

Referens:Fuchs, C.S. et al. N Engl J Med 1999;340:169-76

Klicka pÄ lÀnken ovan för mer information.

©1999-01-25 Zvi Wirschubsky
ref: http://www.nymedicin.com/news/1999/01/25/Stor_studie_finner_att_fibrer_inte_forebygger_tjo.html



echo ' ';