NyMedicin.com

PÃ¥ forskningsfronten

Källa: Sperling Anne J et al Nature Neuroscience online: 29 May 2005; | doi:10.1038/nn1474
Datum: 2005-05-29

Nya orsaker till dyslexi

Teorin bakom dyslexi är att det är synen som orsakar läs- och skrivsvårigheterna. Nu visar forskare att den största orsaken istället kan vara en störning i varseblivningen som skapar svårigheterna.

Dyslexi förekommer hos 5-10 procent av barn i Sverige. Läs och skrivsvårigheterna leder till inlärningsproblem som i sin tur kan orsaka andra problem i yrkeslivet.

Redan under 1920-talet föreslog forskare att dyslektiska barn har problem med synen eftersom de ibland stavar ord baklänges. Fem årtionden senare tror forskare att lässvårigheterna direkt beror på dyslektiska barns oförmåga att urskilja fonem, de ljudkomponenter som bygger upp varje ord.

Ett barn måste lära sig att det talande ordet består av olika ljud. Den kunskapen gör det lättare för barnet att lära sig hur man ska uttala ord. Dyslektiska barn har svårt att lära sig fonem. Detta spelar liten roll för talet men innebär svårigheter för läsningen.

Forskare har länge försökt att förstå varför dyslektiker har svårigheter med fonem. Med allt bättre metoder kom forskare tillbaka till att synen var den största orsaken till inlärningssvårigheterna.

Vissa studier visade att dyslektiska barn hade svårigheter att se föremål som rörde sig snabbt. Men dessa resultat har inte bekräftats och andra forskare ville därför en gång för alla se om dyslektiska barns problem ligger i synstörningar.

Anne Sperling och kollega vid University of Wisconsin-Madison and the University of Southern California samlade 28 dyslektiska och 27 barn som inte var dyslektiska. Man visade barnen olika mönster av blinkande ljusa och mörka stavar på en dator. Genom att variera mönstren kunde olika delar av barnen syn kontrolleras. De dyslektiska barnen kunde lika bra som de inte dyslektiska barnen identifiera de olika mönstren. Men när forskarna gömde mönstren med "bakgrund" dvs svart-vita prickar på Teverutan så kunde inte de dyslektiska barnen längre urskilja mönstren.

Dessa resultat visar att problem med att ignorera störningar spelar större roll för dyslektiska barn än om de endast hade vissa störningar i synen.

Forskarna spekulerar att det finns nervceller hos dyslektiker som gör det svårt för dem att plocka ut relevanta syn och hörselintryck från omgivande ljud och mönster, eller bakgrundsignaler. Det är detta som orsakar lässvårigheterna hos barnen, skriver Sperling.

Svårigheterna att bortse från bakgrunden kan förvränga de dyslektiska barnens förnimmelse av språket. Detta kan i sin tur komplicera igenkänningen av fonem vilket är nödvändigt för att lära sig läsa.

En konsekvens av resultaten från denna studie är för lärare att tydligt förstärka olika ljud och hjälpa de dyslektiska barnen att lära sig fonem genom att ge extrema exempel. Framtida studier kommer att titta på om flera modaliteter kan drabbas av svårigheter att urskilja signal från bakgrunden och särskilt att söka samband mellan hörsel och synen hos dyslektiker

©2005-05-29 Zvi Wirschubsky
ref: http://www.nymedicin.com/news/2005/05/29/Nya_orsaker_till_dyslexi.html

Relaterade:
2000-12-18 | Immunproteiner kan spela en viktig roll vid hjärnans remodellering
1998-12-06 | Nya möjligheter till inlärning hos dyslexiker
1997-12-11 | Dataspel som förbättrar hörseln kan hjälpa barn med dyslexi



echo ' ';