NyMedicin.com

Hälsotips

Källa: Mayo Clinic Women's HealthSource
Datum: 2007-04-04

Vägran att acceptera fakta - förnekelse och hälsa

Förnekelse är ett vanlig reaktion mot stress. Det kan därmed vara en viktig försvarsmekanism som hjälper personen att ta itu med sin situation. Men förnekelse kan också försena ett adekvat svar när man verkligen behöver hjälp och vård.

Förnekelse innebär en vägran att acceptera eller ta itu med smärtsamma och överväldigande yttre händelser. Förnekaren förnekar fakta och tror sig därmed minska konsekvenserna.

Förnekelse eller hälsosam misstänksamhet kan hjälpa patienter att inte döma förrän de fått alla fakta. Man kan slippa att koncentrera sig på mindre besvär och smärta. Lite hosta innebär inte automatiskt att man har lunginflammation tills man fått rätt diagnos.

Förnekelse kan ge den nödvändiga tid som ibland behövs för att handlägga dåliga nyheter. Ett gradvis accepterande av större förändringar kan leda till bättre beslut i det långa loppet. Detta kallas för adaptiv respons.

Men förnekelse kan också blockera patienter från att söka vård och behandling och kan leda till missbruk av alkohol och substanser vilket kallas för anpassningsstörning (maladaptiv stressreaktion) .

En kvinna som t ex finner en knöl i bröstet och ignorerar detta förlorar kanske en tidig diagnos och den bästa chansen till bot. Att förneka de skadliga effekterna av rökning eller ett förhållande med misshandel kan påverka hälsan under lång tid framöver.

Den bästa reaktionen är en balanserad reaktion. När personer står inför överväldigande stress så kan de ta lite paus för att anpassa sig. Men detta ändrar inte fakta och därför kan professionell hjälp leda de som fastnat i förnekelse att finna hälsosammare reaktioner.

©2007-04-04 Zvi Wirschubsky
ref: http://www.nymedicin.com/news/2007/04/04/Vagran-att-acceptera-fakta-fornekelse-och-halsa.html

Relaterade:
2007-04-06 | Tonåringar som dricker alkohol har högre risk för att bli offer för aggression
2007-04-05 | Nya data om hur man kan förebygga tonåringars missbruk



echo ' ';