NyMedicin.com

Kliniska nyheter

Källa: International AIDS Societys 4:e internationella konferens, Sidney, Australien
Datum: 2007-07-24

Omskärelse av män kan rädda miljoner män från att smittas av HIV

Ett flerta studier har visat att manlig omskärelse kan till en del stoppa HIV-smittan. Nu planeras praktiska tillämpningar av denna relativa billiga förebyggande åtgärd.

Manlig omskärelse är en gammal religiös och kulturell ritual. Idag beräknar man att ungefär en tredjedel av alla män i världen är omskurna.

Omskärelse av män har funnits vara förebyggande mot urinvägsinfektioner hos små pojkar, chancroid och invasiv peniscancer hos män. HPV, Human papilloma virus förekommer i mindre utsträckning hos omskurna män och partners till omskurna män får i mindre utsträckning livmoderhalscancer. Bevisen för skydd mot syfilis och HSV-2 infektion är ännu inte klarlagda.

Över femtio kliniska studier har funnit en positiv korrelation mellan omskärelse av män och HIV-smitta hos män. Meta-analyser har också bekräftat detta positiva samband men få forskare och opinionsbildare var övertygade då studierna var begränsade observationsstudier och man var orolig för säkerheten.

Nu finns randomiserade placebokontrollerade studier i Sydafrika och Uganda som stoppades innan de var över. Den förebyggande och skyddande effekten av omskärelse var så övertygande att det var oetiskt att fortsätta dem. De tre studierna har liknande resultat, ca 60 % förebyggande effekt. Två studier har inte kunnat visa effekt mot någon av de sexuellt överförbara sjukdomar som man testade. Det återstår att se om omskärelse har effekt mot HPV.

Studierna gav inga hållpunkter för att omskärelse leder till ökad sexuell aktivitet. Tvärtom uppvisade deltagarna i studierna ett minskat riskfyllt beteende.

Epidemiologiska studier visar hög korrelation mellan förekomst av HIV i länder där man inte utför omskärelse bland män. Inget land med allmänn manlig omskärelse har högre förekomst än åtta procent av HIV-smitta hos vuxna.

Modellstudier har beräknat att förekomsten av HIV i Soweto, Sydafrika, skulle efter 20 års tid minska från 23% till 14% (beräknat på 50% genomslag). I Nyanza provinsen skulle förekomsten hos män gå ner från 18 i 8%.

Kostnadseffektiviteten för manlig omskärelse jämfor sig väl med andra förebyggande åtgärder. I Sydafrika där HIV-förekomsten idag är 25,6% beräknas kostnaden per HIV-infektion över en period av 20 år vara $181. I länder med lägre förekomst ökar kostnaden till $550. Kostnadseffektiviteten ökar ju längre tid som manlig omskärelse förekommer och ju snabbare man inför omskärelse ju mer förbyggande av HIV-infektioner.

Tretton studier har genomförts och visat 65 % av oomskurna män i södra Afrika var positiva till ingreppet om det kunde genomföras säkert och inte vara förenligt med kostnader. 69 % av kvinnorna var positiva till att ingreppet görs hos deras män. En stor andel män och kvinnor var också positiva till att omskärelsen redan kunde göras tidigt efter födelsen. De största skälen var ökad renlighet och minskade risker för att utveckla sexuellt överförbara sjukdomar.

Frågor som återstår att läsa är t ex om omskärelse hos män har även skyddande effekt för kvinnor?, om det finns en skyddande effekt för män som har sex med män?, hur länge dröjer det innan man blir helt läkt efter ingreppet?, är omskärelse även förebyggande mot köns- och urininfektioner? Vilken effekt kommer omskärelseprogrammen att få för befolkningen? Och kommer omskärelse att leda till att nriskfyllt beteende avtar?

Fördelarna med omskärelse är att det är en effektiv och bevisad förebyggande metod som genomförs under en enda gång och kan rädda miljoner liv. Omskärelse kan med fördel kombineras med andra budskap när det gäller reproduktiv hälsa och innebär ett tillfälle att ta kontakt med männens sexpartners.

Utmaningar är svårigheten att nå mottagliga unga män som inte har kontakt med sjukvården, ge råd och hjälp till se partners, och att bidra med träning och resurser för att bygga upp sjukvårdsystem

Omskärelse bör så snabbt som möjligt införas i regioner där förekomsten av HIV är hög och där smitta mest sker via heterosexuella kontakter.. Omskärelse bör integreras med andra förbyggande åtgärder mot sexuellt överförbara sjukdomar och HIV. Män som söker att omskäras bör samtidigt testas och få råd om HIV, diagnos och behandling av sexuellt överförbar sjukdom, hjälp med beteendet. Man bör införa system för att övervaka och utvärdera biverkningar samtidigt som man bör kompensera den drabbade för att nå det största antalet män med rörliga enheter, medicinska projekt, "omskärelse på helger". Varje program som genomförs i stort bör engagera kvinnorna för konsultation och hjälp vid genomförandet av omskärelse hos deras män.

©2007-07-24 Zvi Wirschubsky
ref: http://www.nymedicin.com/news/2007/07/24/Omskarelse-av-man-kan-radda-miljoner-man-fran-att-smittas.html

Relaterade:
2008-01-17 | Val och sjukvård i USA, Cancer mellan 15-22 års ålder, AIDS och Afrika, Screening av prostatacancer, familjevåld
2008-01-16 | Förebyggande av HIV och AIDS, Motion och alkohol, medelhavskost och allergi, testosteron och frakturer, blåmärken och blodpropp samt undernäring vid stroke
2007-07-25 | Genetisk screening av genvariant som medför att man kan undvika överkänslighetesreaktion till abakavir som ges vid HIV-infektion
2007-07-24 | HIV-infektion leder till konstant aktiverade immunceller och celldöd
2007-07-22 | Hoppfull realism vid den fjärde internationella AIDS konferensen i Sidney, Australien
2002-04-11 | Manlig omskärelse minskar risken för cancer i penis och livmoderhals
2000-06-08 | Manlig omskärelse skyddar mot HIV-infektion



echo ' ';